Rønnely
Økologisk frugt og grønt
Forside Produkter & Priser Rønnelys historie Økologi Rønnely og lokalsamfundet

Kontakt & BestillingØkologi - respekt for alt levende

Rønnely har været drevet som biodynamisk brug siden 70’erne. Fra 2003 er Rønnely dog overgået til økologisk brug, efter at kravene til biodynamisk brug er blevet skærpet.

Økologisk og biodynamisk jordbrug bygger på respekt for alt levende. Jorden skal bruges uden at udpines og biologisk mangfoldighed bevares og understøttes fremfor at ødelægges ved brug af kunstgødning og sprøjtemidler.

Den økologiske jordbruger udvælger afgrøder, der passer til den jordtype, man har til rådighed. Rønnelys jorder ligger dels på bunden af den inddæmmede lammefjord, dels ”oppe på land”. På den inddæmmede Lammefjordsjord er det særlig godt at dyrke rodfrugter og Lammefjordens gulerødder og kartofler er kendt for at være nogle af landets bedste. Højere oppe dyrker vi især kål og løg.

Forskellige planter har forskellige næringsbehov og tilfører også forskellige stoffer til jorden. Derfor kan man ved hjælp af sædskifte sørge for at jorden ikke udpines. Rønnely samarbejder med en økologisk kvægproducent, som sår græs og korn på noget af vores jord, mens vi dyrker f.eks. kartofler på noget af hans. På den måde kan begge parter gennemføre sædskifte med passende mellemrum. Vi samarbejder også om gødning, da vi ikke selv har dyr til at levere biologisk gødning.

Der skal luges! Fordi der ikke sprøjtes mod ukrudt, skal der lægges mange timers arbejde i lugningen. Derfor beskæftiget Rønnely hver sommer ca. 60 unge mennesker, som luger mellem de lange rækker af gulerødder, kartofler og rødbeder.

Rønnely har specialiseret sig i bestemte afgrøder, som egner sig godt til at dyrkes i lammefjordsområdet. Andre afgrøder, agurker, tomater mv. aftager vi fra økologiske brug på sydsjælland. Eller vi importerer økologiske varer fra udlandet. Rønnely har et godt samarbejde med en importør i Frankrig, som hjælper med at skaffe økologiske varer fra forskellige lande, men vi køber også direkte fra producenter i f.eks. Italien.
Maja og Erling

 

Rønnely

v/Maja & Erling Olsen

Maglebjerg 3
4520 Svinninge
Tlf: 59265658
Fax 59266595